poniedziałek, 17 grudnia 2012

Domowa chińszczyzna :)

Witajcie :)

Dzisiaj przedstawię Wam szybki, tani i pyszny pomysł na zrobienie obiadu. Jest to obiad idealny z tego względu, że nie potrzebujemy dużo czasu na jego przygotowanie, a efekt naprawdę jest super. Jakiś czas temu z moim mężczyzną postanowiliśmy zrobić sobie chińczyka w domu, kupiliśmy potrzebne składniki i po ugotowaniu okazało się, że efekt przekroczył nasze najśmielsze oczekiwania, byliśmy kompletnie zaskoczeni, że wyszło takie pyszne. Ale do rzeczy :)

Składniki:
- gotowa mieszanka chińska (my najczęściej kupowaliśmy w lidlu)
- ok. 3 zupek chińskich (na 2 osoby z dużą dokładką, lub jako obiad na 2 dni)
- paluszki rybne (może być też kurczak panierowany, albo po prostu pokrojony w kosteczkę i usmażony razem z warzywami)
- ulubione przyprawy do chińszczyzny- ja dałam imbir, czosnek granulowany i gotową mieszankę przypraw
- sól, pieprz
-olej






Warzywa podsmażam na oleju, po jakimś czasie dodaję przyprawy i dolewam odrobinę wody, żeby nie było zbyt suche.  Zupkę chińską zalewam tylko tak, żeby makaron rozmiękł, zazwyczaj dodaję też przyprawę, która się w niej znajduje. Oddzielnie smażę rybę (bądź kurczaka w zależności co tam mamy). Makaron mieszam z warzywami i podsmażam przez chwilę.





I to by było wszystko, teraz wystarczy wyłożyć makaron na talerz, dać na wierzch rybkę i zajadać się pysznym i szybkim obiadem :)


Oczywiście jeśli ktoś nie chce korzystać z gotowej mieszanki chińskiej, to zawsze może kupić świeże warzywa i samemu skomponować taką mieszankę jaka będzie Wam odpowiadać. Mam nadzieję, że jeśli spróbujecie, to będzie Wam smakować :)

Pozdrawiam,
Kasia :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz