sobota, 15 września 2012

Zapiekanka warzywna

Witajcie :)

Nie zdążyłam tego jeszcze o sobie zdradzić, ale bardzo lubię gotować i chyba całkiem dobrze mi to wychodzi. Któregoś dnia zaprosiłam do siebie koleżanki z pracy i wymyśliłam potrawę na tę okazję. Przygotowanie jej nie wymaga od nas niesamowitych zdolności kulinarnych, wystarczy wszystkie składniki pokroić, wymieszać, wstawić do piekarnika i gotowe :)

Wszystkie składniki są na oko, bo ja niestety nie potrafię podawać wymaganych ilości, robię wszystko na oko i tak mi wychodzi :)

Potrzebujemy:

- świeża papryka (najlepiej różne kolory, żeby danie nabrało koloru)
- ziemniaczki (ja dodawałam małe, młode)
- pierś z kurczaka
- pieczarki
- pomidorki koktajlowe
- cukinia
- cebula
- olej
- suszony tymianek
- sól i pieprz
- ok. 3 ząbków czosnku
- 2 duże kulki mozarelli

Ziemniaki, paprykę i kurczaka kroimy w dużą kostkę, pieczarki i cukinię w półksiężyce, cebulę w piórka, a pomidorki na połówki.

W miseczce mieszamy olej, tymianek, wyciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz. Wszystkie pokrojone produkty wrzucamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy przyprawionym olejem i wkładamy do piekarnika, czas pieczenia to ok. 1h do 1,5h w 180 stopniach. Gdy nasze warzywa już będą miękkie kładziemy na samą górę mozarellę i podpiekamy przez jakieś 10 minut.  Po chwili danie jest gotowe :) Jedyny jego minus, to fakt, że cukinia i pieczarki puszczają dość dużo wody, ale smak wynagradza nam wszystko. Mogę z czystym sercem polecić, to danie. Koleżanki były zadowolone, a mój mężczyzna, któremu też zrobiłam to danie zakochał się chyba jeszcze bardziej :)

Na koniec zdjęcie dania przed włożeniem do piekarnika:





Pozdrawiam,
Kasia :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz